Kawa specialty od palarni BeMyBean z Rwanda0
Rwanda, Southern Province
Plantacje wokół stacji Simbi usytuowane są na wysokości około 1800 m n.p.m., gdzie chłodne noce, gorące dni i żyzne, wulkaniczne gleby tworzą idealne warunki dla powolnego dojrzewania wiśni i kształtowania ich charakteru.
Proces obróbki naturalnej wymaga ogromnej precyzji i cierpliwości. Świeżo zebrane owoce nie trafiają do depulpowania, lecz zostają w całości rozłożone na podniesionych afrykańskich stołach. Tam, przez dwa do trzech tygodni, suszą się pod rwandyjskim słońcem, codziennie obracane i dokładnie sortowane.
To czas, w którym ziarna nasiąkają miąższem, fermentują w naturalny sposób i stopniowo chłoną intensywną słodycz, owocową głębię i subtelne dzikie aromaty. Pracownicy stacji czuwają nad każdym etapem - kontrolując wilgotność, chroniąc wiśnie przed pleśnią i przegrzaniem.
Rwanda Simbi Natural to eksplozja dojrzałych, soczystych smaków - physalis, czerwonego wina, pomarańczy i nektarynki tworzą wielowarstwową, energetyczną kompozycję. Pełne ciało i intensywność wynikają z naturalnej obróbki i wyjątkowych warunków uprawy.
To siostrzana wersja Rwanda Simbi Honey - bardziej ekspresyjna, owocowa, dzika, intensywna i zmysłowa w porównaniu z bardziej klarowną i świetlistą wersją Honey.