Kawa specialty od palarni LaCava Palarnia Kawy z Rwanda
Rwanda, Southern Province, Simbi Kinazi Washing Station
Espresso single origin z obróbką honey. Z serca górzystego regionu Huye w Rwandzie, z farmy Simbi Kinazi Washing Station, pochodzi wyjątkowa odmiana Red Bourbon, która zachwyca złożonością smaku. Dzięki metodzie obróbki Honey, ziarna tej kawy zachowały niezwykłą słodycz i głębię, idealną do espresso.
W filiżance wybrzmiewają nuty czarnej herbaty, które nadają naparowi wytrawny, szlachetny charakter. Delikatna pomarańcza wprowadza subtelną świeżość, a grejpfrut dopełnia całość cytrusową, lekko wytrawną nutą.
Metoda obróbki honey polega na tym, że po usunięciu skórki z owocu kawowca, część miąższu (mucilage) zostaje na ziarnach podczas suszenia. Właśnie ten "miodowy" śluz nadaje nazwę metodzie oraz wpływa na profil smakowy - dodając aksamitnej słodyczy, pełniejszego body i subtelnych, owocowych akcentów.
To kawa, która łączy w sobie rwandyjską finezję uprawy z nowoczesnym podejściem do obróbki, oferując espresso pełne balansu, energii i inspiracji. Simbi to prywatna stacja myjąca prowadzona przez Abdula Rudahungę, który został zainspirowany do rozpoczęcia działalności przez swoją babcię - jedną z niewielu Rwandyjek, która paliła i piła własną kawę.
Palarnia
LaCava Palarnia KawyWysokość uprawy
1700-2000 m n.p.m.
Obróbka
Honey
Odmiana
Red Bourbon
Stopień palenia
Średnie palenie
Ocena SCA
86
Espresso Machine
Moka Pot
French Press
Drip Coffee Maker
Espresso Machine
Moka Pot
French Press
Drip Coffee Maker