Kawa specialty od palarni BeMyBean z Kolumbia0
Kolumbia, Valle del Cauca
Blend Valle del Cauca stworzony z myślą o głębokim w smaku espresso. Doskonale pokazuje potencjał drzemiący w najlepszej kolumbijskiej kawie. Dzięki dobrym warunkom uprawy, dokładnej selekcji zbiorów i odpowiednio dobranej metodzie obróbki zawiera najlepsze, wyjątkowo duże ziarna.
Wybrana obróbka myta pomaga w wydobyciu z ziaren głębi smaku i charakterystycznej dla tej metody kwasowości. Pierwszy krokiem obróbki mytej jest oczyszczenie owoców z zewnętrznej warstwy miąższu przy użyciu depulpatora. Reszta miąższu odpada samoistnie podczas moczenia kawy w wodzie, w trakcie czego zachodzi również fermentacja. Oczyszczone i wysuszone ziarna poddaje się kolejnej selekcji ze względu na ich rozmiar.
W naparze dominuje kwasowość i owocowe nuty wiśni i żurawiny. Przyjemnym urozmaiceniem jest karmelowa słodycz, która dodaje głębi smaku.
To ziarna idealne do espresso, ale sprawdzą się również jako baza do kaw mlecznych. Doskonałe ziarna, dla których rano zachce Ci się wstać z łóżka.
Palarnia
BeMyBeanWysokość uprawy
1700 m n.p.m.
Obróbka
Washed
Odmiana
cautai, typica, bourbon, castillo
Stopień palenia
Brak danych