Kawa specialty od palarni Hard Beans Coffee Roasters z Kolumbia0
Kolumbia, Palestina, Huila
Kolumbia San Gabriel Bourbon Sidra to kawa charakteryzująca się wyraźnymi nutami czereśni, jeżyny i miodu. Ziarna wypalone jasno, z myślą o alternatywnych metodach parzenia takich jak drip, aeropress czy chemex.
Pochodzi z farmy San Gabriel - rodzinnej plantacji kawy z ponad 50-letnią tradycją, prowadzonej już przez trzecie pokolenie. Około dekadę temu, w celu wzięcia udziału w prestiżowym konkursie Cup of Excellence, na plantacji rozpoczęto eksperymenty z odmianami innymi niż tradycyjnie uprawiane w regionie.
Od siedmiu lat farma aktywnie uczestniczy w zawodach Cup of Excellence, osiągając znaczące sukcesy, w tym drugie miejsce w roku 2021.
Don Linarco od najmłodszych lat był związany z uprawą kawy, pracując na rodzinnej farmie. W 2014 roku, po odziedziczeniu ziemi, rozpoczął samodzielną działalność jako producent kawy. Z pasją rozwijał swoje umiejętności w całym procesie produkcji, od oceny sensorycznej (cuppingu) po metody obróbki ziaren.
Uprawa na wysokości 1710 m n.p.m. w regionie Palestina, Huila z odmianą Bourbon Sidra i naturalną obróbką. Zbiór z 2024 roku.
Palarnia
Hard Beans Coffee RoastersWysokość uprawy
1710 m n.p.m.
Obróbka
Natural
Odmiana
Bourbon Sidra
Stopień palenia
Średnio jasne palenie