Kawa specialty od palarni Hard Beans Coffee Roasters z Kolumbia0
Kolumbia, Tolima
Druga odsłona kawy bezkofeinowej – Kolumbia El Vergel Decaf, tym razem poddana obróbce naturalnej. Pochodzi z farmy EL Vergel Coffee Farm w regionie Tolima należącej do rodziny Bayter.
Jeszcze słodsza, pełniejsza, soczysta niż wersja washed, z nutami truskawki, pomarańczy i marakui. Nie ustępuje kofeinowym propozycjom.
Rodzina Bayter zajmuje się rolnictwem od 1995 roku. Początkowo uprawiali awokado, a od 2009 roku eksperymentują z uprawą kawowca pod przewodnictwem Miguela Jimeneza. W 2018 roku farma przeszła dużą modernizację - wprowadzono procesy suszenia naturalnego i badania nad bakteriami i drożdżami kontrolującymi fermentację (m.in szczep Koji). Obecnie uprawia się na niej ponad 28 różnych odmian kawy.
Uprawa na wysokości 1450 m n.p.m. z odmian Red & Yellow Caturra. Naturalna obróbka przed procesem usunięcia kofeiny, co daje jeszcze większą słodycz i owocowość. Zbiór z 2023 roku.
Producent poleca dripper V60 do wydobycia delikatnych nut czerwonych owoców.
Palarnia
Hard Beans Coffee RoastersWysokość uprawy
1450 m n.p.m.
Obróbka
Natural
Odmiana
Red & Yellow Caturra
Stopień palenia
Średnie palenie