Kenia, LaCava Palarnia Kawy
Palarnia
LaCava Palarnia KawyWysokość uprawy
1600-1800 m n.p.m.
Obróbka
Washed
Odmiana
SL-28, SL-34
Stopień palenia
Jasne palenie
Ocena SCA
86
Filter single origin - kenijski klasyk. Z serca żyznego regionu Kirinyaga w Kenii, u podnóża majestatycznej góry Kenya, pochodzi wyjątkowa kawa Kenya Karimikui - prawdziwy klejnot wśród afrykańskich ziaren. Uprawiana na wysoko położonej farmie Karimikui, gdzie chłodne noce i żyzne, czerwone gleby nadają kawie niezrównany charakter.
Kenya Karimikui zachwyca głębokim, soczystym profilem smakowym, w którym pierwsze skrzypce gra intensywna czarna porzeczka - klasyczny znak kenijskich odmian najwyższej jakości. W tle wyczuwalne są nuty krwistej pomarańczy, dodające kompozycji wyrafinowanej cytrusowej świeżości, oraz subtelne akcenty rabarbaru, które nadają całości eleganckiej, lekko kwaskowatej finezji.
Założona w 1966 roku, Karimikui jest jedną z trzech stacji należących do Rungeto Farmers Cooperative Society, która zrzesza około 1400 drobnych producentów uprawiających kawę na żyznych, wulkanicznych glebach. Wyselekcjonowane owoce kawowca przechodzą przez podwójną fermentację, są płukane krystalicznie czystą wodą z rzeki Nyamindi i suszone na podniesionych łóżkach przez 8 do 14 dni.
To kawa dla koneserów - dla tych, którzy w każdej kropli szukają historii miejsca, pasji producentów i perfekcji w paleniu. Kenya Karimikui to synonim jakości, autentyczności i przyjemności, która nie zna kompromisów.
Aeropress
Chemex
Drip Coffee Maker
French Press
Aeropress
Chemex
Drip Coffee Maker
French Press