Kenia, Roastains
Palarnia
RoastainsWysokość uprawy
1700–1800 m n.p.m.
Obróbka
Washed
Odmiana
SL-28, SL-34, Ruiru 11
Stopień palenia
Jasne palenie
Ocena SCA
89
Klasyczna kenijska kawa do metod przelewowych, która zachwyca owocową świeżością i przejrzystym profilem smakowym. W smaku dominują czarna porzeczka, grejpfrut i żurawina tworzące soczysty, rześki i czysty napar.
Ziarna pochodzą z regionu Kirinyaga położonego na południowych zboczach góry Mount Kenya, gdzie kawowce rosną w cieniu drzew na żyznych, wulkanicznych glebach. Odmiany botaniczne SL-28, SL-34 i Ruiru 11 odpowiadają za intensywny smak z wyraźną owocową kwasowością.
Kooperatywa Rungeto (założona w 1997 roku) zarządza stacją Muchagara Factory - jednym z najstarszych młynów w regionie. Klasyczna kenijska obróbka mokra z fermentacją przez 45 godzin i suszeniem na podniesionych stołach przez 9-16 dni zapewnia wysoką czystość aromatu. Kawa posiada klasyfikację AB oznaczającą średnią wielkość ziaren idealną do zbalansowanego naparu.
Hario V60
Aeropress
Cold Brew
Drip Coffee Maker
Hario V60
Aeropress
Cold Brew
Drip Coffee Maker