Kawa specialty od palarni Roastains z Kenia0
Kenia, Kirinyaga District
Klasyczna kenijska kawa do metod przelewowych, która zachwyca owocową świeżością i przejrzystym profilem smakowym. W smaku dominują czarna porzeczka, grejpfrut i żurawina tworzące soczysty, rześki i czysty napar.
Ziarna pochodzą z regionu Kirinyaga położonego na południowych zboczach góry Mount Kenya, gdzie kawowce rosną w cieniu drzew na żyznych, wulkanicznych glebach. Odmiany botaniczne SL-28, SL-34 i Ruiru 11 odpowiadają za intensywny smak z wyraźną owocową kwasowością.
Kooperatywa Rungeto (założona w 1997 roku) zarządza stacją Muchagara Factory - jednym z najstarszych młynów w regionie. Klasyczna kenijska obróbka mokra z fermentacją przez 45 godzin i suszeniem na podniesionych stołach przez 9-16 dni zapewnia wysoką czystość aromatu. Kawa posiada klasyfikację AB oznaczającą średnią wielkość ziaren idealną do zbalansowanego naparu.
Palarnia
RoastainsWysokość uprawy
1700–1800 m n.p.m.
Obróbka
Washed
Odmiana
SL-28, SL-34, Ruiru 11
Stopień palenia
Jasne palenie
Ocena SCA
89