Kawa specialty od palarni Roastains z Indonezja0
Indonezja, Kerinci Regency, Sumatra
Coroczny bestseller i ulubieniec kawowych przyjaciół palarni. Kawa o owocowym i słodkim charakterze z nutami rabarbaru, czerwonych owoców i tytoniu. Dzięki obróbce naturalnej zaskoczy orzeźwiającymi smakami i charakterystycznym profilem dojrzałych, czerwonych owoców.
Ziarna pochodzą z zachodniej Sumatry, z regionu wokół Parku Narodowego Kerinci Seblat - domu bujnego lasu deszczowego i tygrysów sumatrzańskich. Uprawiana przez 320 członków kooperatywy Koerintji Barokah Bersama zarządzanej przez Triyono, który od 2017 roku prowadzi własny młyn i palarnie.
Plantatorzy uprawiają kawę na płaskowyżu u podnóża góry Kerinci (3800 m n.p.m.) na urodzajnych glebach wulkanicznych. Kawa ma przyjemną kwasowość czerwonego wina i nuty dębowej beczki, maliny i czerwonych winogron. To rzadkość wśród indonezyjskich kaw, które zazwyczaj przechodzą obróbkę wet hulled.
Palarnia
RoastainsWysokość uprawy
1200 - 1700 m n.p.m.
Obróbka
Natural
Odmiana
Andung Sari, S. 795, P-88, Sigararutang, Gayo 2, Ateng Super
Stopień palenia
Jasne palenie
Ocena SCA
87.75