Kawa specialty od palarni BeMyBean z Burundi0
Burundi, Kayanza
Kawa Red Bourbon pochodząca z plantacji z północnej części Burundi, sąsiadującej z południową Rwandą. Stacja obróbki Yandaro obsługuje kawę z obu stron granicy.
W tym samym regionie rośnie obfity w gatunki las deszczowy Kibira, dzięki któremu miejscowe uprawy mają dobry dostęp do naturalnych źródeł wody. Ze względu na warunki geograficzne okoliczne plantacje są niewielkie - liczą zaledwie paręset drzew - i w większości są prowadzone przez rodziny.
Zebrane owoce kawowców trafiają do stacji myjącej w Yandaro. Pierwszym krokiem jest ponowna kontrola jakości owoców - umieszcza się je w wiadrach z wodą, by wyodrębnić te uszkodzone i niedojrzałe. Wyselekcjonowane wiśnie są ponownie, ręcznie sortowane.
Najwyższej jakości owoce poddaje się depulpowaniu, po którym zachodzi jeszcze jedna selekcja. Całość zajmuje do 6 godzin od dostarczenia owoców do stacji. Uzyskana kawa w parchmencie fermentuje w wodzie od 10 do 12 godzin. Ostatnim etapem jest kontrolowane suszenie na stołach, które trwa od 2 do 3 tygodni.
Bogactwo owocowo-kwiatowych smaków - borówka, zielone jabłko, galaretka cytrynowa i jaśmin. Wyrazista kwasowość z przyjemnym słodkim tłem.
Palarnia
BeMyBeanWysokość uprawy
1800 m n.p.m.
Obróbka
Washed
Odmiana
Red Bourbon
Stopień palenia
Brak danych