Burundi, Manufaktura Kawy
Palarnia
Manufaktura KawyWysokość uprawy
1500-1700 m.n.p.m.
Obróbka
Natural
Odmiana
Red Bourbon
Stopień palenia
Jasne palenie
Ocena SCA
84.5
Burundi Karambo to single origin składający się w 100% z arabiki odmiany Red Bourbon pochodzącej ze stacji obróbki Karambo w prowincji Muyinga w północnym regionie Burundi, uprawianej na zboczu wzniesienia Karira na wysokości 1500-1700 m.n.p.m. Charakteryzuje się jasnym paleniem i średnią kwasowością. Profil smakowy opiera się na aromacie tropikalnych owoców z ultraporzeczkowym charakterem i lekko winną kwasowością oraz delikatnym owocowo-czekoladowym i maślankowym posmakiem. Kawa oceniona na 84.5 punkty SCA, poddawana obróbce natural i palona świeżo max 48h przed wysyłką. Manufaktura Kawy pozycjonuje tę kawę jako pochodzącą ze stacji gromadzącej blisko 2000 farmerów uprawiających łącznie ponad 50 hektarów plantacji na wulkanicznych glebach gdzie kombinacja odmiany Red Bourbon z unikatowym terroir zaowocowała w pełni porzeczkowym charakterem łatwym do pomylenia z Kenią.
SoftBrew
Hario V60
Drip Coffee Maker
Clever Dripper
Chemex
Aeropress
SoftBrew
Hario V60
Drip Coffee Maker
Clever Dripper
Chemex
Aeropress