Kawa specialty od palarni BeMyBean z Brazylia0
Brazylia, Cerrado Mineiro
Zastępuje dotychczasową Brazylię Patrocinio - to kawa, którą wielu może pamiętać z początków BeMyBean. Ma dokładnie ten sam, uwielbiany profil smakowy: czereśnia, kakao, nerkowce. Słodka, gładka i bardzo przyjemna w espresso. Nie trzeba się w nią wsłuchiwać - po prostu smakuje.
Pochodzi z Cerrado Mineiro, regionu w Brazylii znanego z idealnych warunków do uprawy kawy. Monte Carmelo jest częścią programu Café Delas - inicjatywy wspierającej kobiety w świecie kawy, od plantacji po eksport.
Ziarna przeszły klasyczną obróbkę natural - cały owoc z miąższem i skórką suszy się w całości na słońcu. Trwa to kilkanaście dni, podczas których owoce regularnie się przewraca, żeby suszenie było równomierne, a smaki czyste i stabilne. Potem kawa odpoczywa jeszcze przez kilka tygodni, zanim trafi do dalszej selekcji i pakowania.
To powolny proces, ale daje efekt w postaci głębokiego, słodkiego smaku i kremowej tekstury.
Monte Carmelo nie kombinuje, nie zaskakuje kwaśnością ani dziwnymi nutami - to kawa do picia codziennie, dla przyjemności. Jeśli lubisz klasyczne brazylijskie espresso z lekkim owocowym twistem, wrócisz do niej nie raz.
Palarnia
BeMyBeanWysokość uprawy
Brak Danych
Obróbka
Natural
Odmiana
Brak Danych
Stopień palenia
Brak danych