Kawa specialty od palarni HAYB Speciality Coffee z Rwanda0
Rwanda, Gakenke
Rwanda Muyongwe z regionu Gakenke na wysokości 1800-2000 m n.p.m. z odmiany Red Bourbon. Obróbka Washed.
WĘSZĘ dobrą kawę! Mamy nosa do Rwandy w tym sezonie. Po poprzednim Naturalu z kooperatywy Huye Mountain HAYB ma kawę w obróbce Washed.
Praktycznie 90% farm w Rwandzie hoduje odmianę Red Bourbon - nie inaczej jest tutaj. Kooperatywa Muyongwe wygrywa regularnie prestiżowe festiwale takie jak Cup of Excellence, gdzie skalibrowani sędziowie oceniają smak kawy.
Po tym jak w zeszłym sezonie Dawid Zadara pływał w trudnych wodach eksperymentalnych obróbek kaw z Kolumbii czy Kostaryki, teraz od nowa lubi testować klasyki. Ten washed, to coś mógłbym pić bez końca. Klasyki nie nudzą się nie bez powodu!
Q score: 86.5. Za opisem stoi Dawid Zadara, Head Roaster palarni HAYB.
Palarnia
HAYB Speciality CoffeeWysokość uprawy
1800-2000 m n.p.m.
Obróbka
Washed
Odmiana
Red Bourbon
Stopień palenia
Brak danych
Ocena SCA
86.5