Kawa specialty od palarni HAYB Speciality Coffee z Mjanma0
Mjanma, Ywangan
Myanmar A Lel Chaung z regionu Ywangan na wysokości 1300 m n.p.m. z odmiany Catuai. Obróbka Natural.
Lubię wracać tam, gdzie nie byłem. Czasem wybieramy kawy z krajów, w których byliśmy, od farmerów, których znamy - czasem nie. I jasne, bezpośrednie spotkanie z ziarnem i ludźmi na miejscu oddaje jak nic, ale to nie znaczy, że okrężną drogą nie można wpaść na zaufanych ziomków i kawowe perełki.
Christian - szef firmy importującej zielone ziarno Indochina - podszedł do Dawida Zadary na festiwalu kawy w Amsterdamie parę lat temu i zaczęli rozmawiać. Chris ma mega zajawkę i wiedzę na temat kaw z Azji. To od niego najczęściej kupujemy kawy z Chin czy tak jak tutaj, z Mjanmy.
Geopolityka tego regionu jest skomplikowana, zachęcam do odpalenia podcastu Działu Zagranicznego i posłuchania trochę o Birmie/Mjanmarze. Słuchając możecie zaparzyć tę klasyczną kawę. W kubku dużo czekolady, orzechów, trochę przypraw.
Zapraszamy do studiowania historii krajów z których proponujemy kawy, historie tych miejsc często są tak głębokie jak smak naparu!
Q score: 86.5. Za opisem stoi Dawid Zadara, Head Roaster palarni HAYB.
Palarnia
HAYB Speciality CoffeeWysokość uprawy
1300 m n.p.m.
Obróbka
Natural
Odmiana
Catuai
Stopień palenia
Brak danych
Ocena SCA
86.5