Kawa specialty od palarni Krakowska Palarnia Kawy z Meksyk0
Meksyk, Huatusco de Chicuellar, Veracruz
Kawa jednorodna 100% Arabika pochodząca z wyjątkowych ziaren coffea arabica odmian Bourbon, Caturra oraz Cutai. Uprawiana na wzgórzach regionu Huatusco de Chicuellar w stanie Veracruz na wysokości 1000-1100 m n.p.m.
Klasyfikowana jako "Altura", co oznacza pochodzenie z górskich terenów ponad 1000 m n.p.m. Ziarna poddawane mokrej obróbce i palone od poziomu Full City Medium do Full City+.
Charakteryzuje się głębią orzechowo-czekoladowego smaku z nutką czerwonego jabłka i wiśni. Intensywność karmelowego aromatu z lekką nutą ostrości tworzy wyjątkową kompozycję z Ameryki Północnej.
Intensywny i średnio kwasowaty smak (3/5) w połączeniu z silnym aromatem i posmakiem suchych orzechów stanowi charakterystyczną cechę tej kawy. Odpowiednio dobrany sposób wypalenia wpływa na pełnię smaku.
Meksyk jako czwarty na świecie producent kawy dostarcza prawie 5 milionów worków ziaren rocznie. Obecnie główni dostawcy to przedsiębiorcy prowadzący małe plantacje (ponad 100 000).
Palarnia
Krakowska Palarnia KawyWysokość uprawy
1000-1100 m n.p.m.
Obróbka
Washed
Odmiana
Bourbon, Caturra, Cutai
Stopień palenia
Średnio ciemne palenie