Meksyk, Krakowska Palarnia Kawy
Palarnia
Krakowska Palarnia KawyWysokość uprawy
1000-1100 m n.p.m.
Obróbka
Washed
Odmiana
Bourbon, Caturra, Cutai
Stopień palenia
Średnio ciemne palenie
Kawa jednorodna 100% Arabika pochodząca z wyjątkowych ziaren coffea arabica odmian Bourbon, Caturra oraz Cutai. Uprawiana na wzgórzach regionu Huatusco de Chicuellar w stanie Veracruz na wysokości 1000-1100 m n.p.m.
Klasyfikowana jako "Altura", co oznacza pochodzenie z górskich terenów ponad 1000 m n.p.m. Ziarna poddawane mokrej obróbce i palone od poziomu Full City Medium do Full City+.
Charakteryzuje się głębią orzechowo-czekoladowego smaku z nutką czerwonego jabłka i wiśni. Intensywność karmelowego aromatu z lekką nutą ostrości tworzy wyjątkową kompozycję z Ameryki Północnej.
Intensywny i średnio kwasowaty smak (3/5) w połączeniu z silnym aromatem i posmakiem suchych orzechów stanowi charakterystyczną cechę tej kawy. Odpowiednio dobrany sposób wypalenia wpływa na pełnię smaku.
Meksyk jako czwarty na świecie producent kawy dostarcza prawie 5 milionów worków ziaren rocznie. Obecnie główni dostawcy to przedsiębiorcy prowadzący małe plantacje (ponad 100 000).
Espresso Machine
Drip Coffee Maker
French Press
Moka Pot
Espresso Machine
Drip Coffee Maker
French Press
Moka Pot