Etiopia, Coffee Hunter
Palarnia
Coffee HunterWysokość uprawy
1990 - 2150 m n.p.m.
Obróbka
Natural
Odmiana
Brak danych
Stopień palenia
Jasne palenie
KYOTO Ethiopia Sidamo AYLA SHANTAWENE - Obecnie kawa jest uprawiana w wielu różnych regionach Etiopii i jest produkowana głównie przez drobnych rolników, z tradycyjnie małymi działkami produkcyjnymi. Dostarczają oni swoje wiśnie do centralnych stacji mycia zamiast przetwarzać kawę za pomocą własnych maszyn. W stacjach mycia ziarna są starannie sortowane przed przetworzeniem.
Kawy z Sidamo mają odrębny charakter i unikalny profil filiżanki, które uzasadniają uważanie ich za jedne z najlepszych na świecie. Region ten jest gospodarzem jednych z najwyższych wysokości w kraju pod uprawę kawy, od 1500 do 2200 m n.p.m.
W rezultacie kawa dojrzewa powoli i dlatego rozwija bardziej intensywne smaki. Sidamo jest również źródłem wielu etiopskich ziaren klasy 1 i klasy 2, dwóch najwyższej jakości.
Ta naturalna selekcja kawy z Sidamo została wyprodukowana przez grupę 250 drobnych rolników z wioski Shantawene, w dystrykcie Bensa. Razem dostarczają swoje wiśnie do stacji mycia Ayla Shantawene.
Tam są dostarczane czerwone, dojrzałe wiśnie a następnie zanurzane w zbiornikach z wodą, aby usunąć wszelkie unoszące się na wodzie uszkodzone owoce. Następnie są powoli suszone na podniesionych grządkach przez 30 dni. Grządki są strategicznie instalowane w miejscach narażonych na większy wiatr, a nie na ekstremalne światło słoneczne, pomagając wiśniom powoli wysychać i utrzymując zarodek aktywnym i zdrowym przez cały okres suszenia.
Drip Coffee Maker
Chemex
Aeropress
Drip Coffee Maker
Chemex
Aeropress