Kawa specialty od palarni Bracia Ziółkowscy z Kolumbia
Kolumbia, Quindio
Kolumbia Santa Monica Green Apple to kolejny odcinek fermentacyjnych przygód rodziny Arcila. Tym razem w roli głównej zielone jabłko. Naprawdę je tu znajdziecie, kawa smakuje, jakbyśmy do niej dolali soku.
Twist jabłkowy: owoce kawowca przeszły 72-godzinną suchą fermentację beztlenową. W trakcie tego procesu do tanków fermentacyjnych dodano zielone jabłka, które wzbogaciły profil smakowy kawy o nuty owocowej świeżości i wyrazistości. Po fermentacji ziarna trafiły na afrykańskie stoły do suszenia.
Producent: Jairo Arcila. Rodzina Arcila to trzecie i czwarte pokolenie plantatorów. Jairo przez lata pracował w kolumbijskim sektorze kawowym, a uprawa kawy była dodatkowym zajęciem. Jego synowie, Carlos i Felipe założyli firmę eksportującą kolumbijskie ziarna, dzięki czemu rodzina zdołała zapanować nad znaczną częścią łańcucha sprzedaży. Uzyskane środki przekierowują na dalsze eksperymenty z obróbką.
Profil smakowy: zielone jabłko, limonka, brązowy cukier. Punktacja SCA: 87.
Uwaga od palarni: "jak nas zapytacie o obróbkę, odpowiemy – fejk fermentation 🙂"
Palarnia
Bracia ZiółkowscyWysokość uprawy
1400-1700 m n.p.m.
Obróbka
Washed, Experimental
Odmiana
Castillo
Stopień palenia
Jasne palenie
Ocena SCA
87
SoftBrew
Hario V60
Moka Pot
Drip Coffee Maker
Clever Dripper
Chemex
Aeropress
SoftBrew
Hario V60
Moka Pot
Drip Coffee Maker
Clever Dripper
Chemex
Aeropress