Kolumbia, Bracia Ziółkowscy
Palarnia
Bracia ZiółkowscyWysokość uprawy
1400-1700 m n.p.m.
Obróbka
Washed, Experimental
Odmiana
Castillo
Stopień palenia
Jasne palenie
Ocena SCA
87
Kolumbia Santa Monica Green Apple to kolejny odcinek fermentacyjnych przygód rodziny Arcila. Tym razem w roli głównej zielone jabłko. Naprawdę je tu znajdziecie, kawa smakuje, jakbyśmy do niej dolali soku.
Twist jabłkowy: owoce kawowca przeszły 72-godzinną suchą fermentację beztlenową. W trakcie tego procesu do tanków fermentacyjnych dodano zielone jabłka, które wzbogaciły profil smakowy kawy o nuty owocowej świeżości i wyrazistości. Po fermentacji ziarna trafiły na afrykańskie stoły do suszenia.
Producent: Jairo Arcila. Rodzina Arcila to trzecie i czwarte pokolenie plantatorów. Jairo przez lata pracował w kolumbijskim sektorze kawowym, a uprawa kawy była dodatkowym zajęciem. Jego synowie, Carlos i Felipe założyli firmę eksportującą kolumbijskie ziarna, dzięki czemu rodzina zdołała zapanować nad znaczną częścią łańcucha sprzedaży. Uzyskane środki przekierowują na dalsze eksperymenty z obróbką.
Profil smakowy: zielone jabłko, limonka, brązowy cukier. Punktacja SCA: 87.
Uwaga od palarni: "jak nas zapytacie o obróbkę, odpowiemy – fejk fermentation 🙂"
SoftBrew
Hario V60
Moka Pot
Drip Coffee Maker
Clever Dripper
Chemex
Aeropress
SoftBrew
Hario V60
Moka Pot
Drip Coffee Maker
Clever Dripper
Chemex
Aeropress