Kawa specialty od palarni Palarnia Blend z Kolumbia
Kolumbia, Huila
Wracamy do Was z kolejną pyszną cascarą, czyli suszem wisienek kawowca. Przyrządza się z niego napar przypominający herbatę owocową lub kompot z suszonych owoców. Świetnie sprawdzi się również na zimno, z lodem.
Cascara w tłumaczeniu oznacza skórkę lub łupinę i oddziela się ją od ziaren w trakcie obróbki. Przez bardzo długi czas była uznawana za odpad/nawóz, a wszystko zmieniło na większą skalę stosunkowo niedawno. Obecnie pozyskuje się ją z bezwzględnie najlepszych i najsłodszych wisienek kawowca. Czy cascara zawiera kofeinę? Zawiera. Mniej niż kawa, ale trzeba mieć to na uwadze.
Kolumbia Dark Cherry jest owocem współpracy 15-stu rodzin uprawiających kawę. Można się po niej spodziewać samej nietuzinkowej pyszności w postaci wyższej kwasowości hibiskusa, żurawiny oraz wyraźnych nut czarnej herbaty i rodzynek. Owocowość rośnie wraz ze spadkiem temperatury, więc łatwo można wybrać swój ulubiony moment.
Jak ją przyrządzić? Najlepsze będą do tego: french press, Aeropress. Proporcje: zalecamy gramaturę 5,5g/100ml i czas parzenia ok. 5:30 minut.
Palarnia
Palarnia BlendWysokość uprawy
1600-2000 m n.p.m.
Obróbka
Pulped Natural
Odmiana
Gesha, Rosado, Tabi, Caturra, Pacamara
Stopień palenia
Brak danych
French Press
Aeropress
French Press
Aeropress