Kawa specialty od palarni HAYB Speciality Coffee z Kenia0
Kenia, Murang'a
Kenya Kiruru z regionu Murang'a uprawiana na wysokości 1800 m n.p.m. z odmian SL 28 i SL 34. Kiruru Coffee Factory działa od 1952 roku - znają się z kawą jak dwa łyse konie.
Stacja leży na pięcioakrowym kawałku ziemi i obsługuje okoliczne wioski: Kiriaini, Umbuni, Kiambuthia, Gikiundu i Kagioini. Wyjątkowość polega na tym, że stoi w samym sercu krainy herbaty - uprawiać tam kawę to jak otworzyć pizzerię we Włoszech z napisem „lepsze niż u mamy".
Dzięki lokalnemu klimatowi zbierają plony dwa razy do roku: od marca do maja i od października do grudnia. Dwa sezony, podwójna przyjemność.
Kawa charakteryzuje się tym, że jest soczyście, treściwie - a w tym wszystkim naprawdę słonecznie. Kenia jest ojczyzną maratończyków - idealny eliksir przed każdym bieganiem.
Q score: 86.75. Za opisem stoi Dawid Zadara, Head Roaster palarni HAYB.
Palarnia
HAYB Speciality CoffeeWysokość uprawy
1800 m n.p.m.
Obróbka
Washed
Odmiana
SL 28, SL 34
Stopień palenia
Brak danych
Ocena SCA
86.75