Kenia, Bracia Ziółkowscy
Palarnia
Bracia ZiółkowscyWysokość uprawy
1600-1800 m n.p.m.
Obróbka
Washed
Odmiana
SL34 (90%), SL28, K7, Ruiru 11
Stopień palenia
Jasne palenie
Ocena SCA
87.5
Kenia Thimu AA pochodzi ze stacji myjącej Thimu, jednej z dwunastu stacji zarządzanych przez Spółdzielnię Rolników Baragwi w regionie Kirinyaga. Położona na zboczach góry Kenia, skupia około 3000 drobnych producentów.
Plantacje znajdują się na wysokości 1600-1800 m n.p.m. Dominującą odmianą jest SL34 (90%), uzupełnianą przez SL28, K7 i Ruiru 11. Gleba to głównie nitisol - czerwona gleba wulkaniczna, ceniona za swoje właściwości.
Proces obróbki: tradycyjna mokra obróbka z użyciem 3-tarczowej maszyny Agaarde. Ziarna sortowane według gęstości na Grade 1, 2 i 3. Fermentacja na sucho trwa 18-36 godzin w betonowych zbiornikach. Po myciu ziarna suszone na podniesionych afrykańskich łożach przez 12-20 dni.
Profil smakowy: owocowa, rześka i słodka. Świeży zbiór z października-grudnia. Kwiat kawowców między lutym a marcem.
SoftBrew
Drip Coffee Maker
Clever Dripper
Chemex
Aeropress
Hario V60
SoftBrew
Drip Coffee Maker
Clever Dripper
Chemex
Aeropress
Hario V60