Kawa specialty od palarni Colberg Coffee z Kenia0
Kenia, Mount Kenya, Nyeri, Kirinyaga, Kiambu, Kigumo
Kenia Masai to wyjątkowa 100% arabika pochodząca z najlepszych regionów upraw kawy w Kenii. Ziarna jasno palone pozwalają zachować wyrazisty i naturalny charakter, pełen owocowych nut. Pochodzi z terenów w pobliżu góry Kilimandżaro, gdzie unikalne warunki klimatyczne - duża wysokość upraw (1500-2100 m), żyzna gleba wulkaniczna, odpowiednie nasłonecznienie i regularne opady tworzą idealne środowisko. Nazwa na cześć lokalnej grupy etnicznej Masai zamieszkującej tereny między Kilimandżaro a Górą Kenia. Charakteryzuje się nutami owocowymi z wyraźną słodyczą klementynek i daktyli. Około 500 tysięcy małych rolników zrzeszonych w ponad 500 spółdzielniach. Doskonale sprawdza się w metodach alternatywnych - Dripper, Chemex, ekspres przelewowy.
Palarnia
Colberg CoffeeWysokość uprawy
1500-2100 m n.p.m.
Obróbka
Brak danych
Odmiana
Bourbon
Stopień palenia
Jasne palenie