Kawa specialty od palarni Pożegnanie z Afryką z Nepal0
Nepal, Ganesh Himal
Kawa Nepal Mt. Everest Supreme to kawowy rarytas dla wyrafinowanych kawoszów poszukujących nowych smaków. Ta organiczna arabika uprawiana w otoczeniu Himalajów to propozycja dla miłośników mniej spopularyzowanych alternatyw.
Kawa z Nepalu ma stosunkowo krótką tradycję - produkcja na większą skalę rozpoczęła się dopiero w połowie lat dziewięćdziesiątych XX wieku. Szybko zapracowała na uznanie na światowym rynku kaw wysokogatunkowych.
Nepalska kawa pochodzi z upraw w siedemnastu wysokogórskich regionach, produkcją zajmują się niewielkie farmy. Plantacje położone około 70 kilometrów od stolicy Katmandu (1500 m n.p.m.), u podnóża łańcucha Ganesh Himal nad rzeką Trisuli, zasilaną wodą z topniejącego w Himalajach śniegu.
To kawa ekologiczna - uprawy prowadzone bez nawozów sztucznych. Smak określany jako maślany z lekką nutą prażonych migdałów. Charakteryzuje się przyjemną, nienachalną kwasowością.
Kawa świeżo palona we własnej palarni.
Palarnia
Pożegnanie z AfrykąWysokość uprawy
1500 m n.p.m.
Obróbka
Brak danych
Odmiana
Brak danych
Stopień palenia
Jasne palenie