Nepal, Pożegnanie z Afryką
Palarnia
Pożegnanie z AfrykąWysokość uprawy
1500 m n.p.m.
Obróbka
Brak danych
Odmiana
Brak danych
Stopień palenia
Jasne palenie
Kawa Nepal Mt. Everest Supreme to kawowy rarytas dla wyrafinowanych kawoszów poszukujących nowych smaków. Ta organiczna arabika uprawiana w otoczeniu Himalajów to propozycja dla miłośników mniej spopularyzowanych alternatyw.
Kawa z Nepalu ma stosunkowo krótką tradycję - produkcja na większą skalę rozpoczęła się dopiero w połowie lat dziewięćdziesiątych XX wieku. Szybko zapracowała na uznanie na światowym rynku kaw wysokogatunkowych.
Nepalska kawa pochodzi z upraw w siedemnastu wysokogórskich regionach, produkcją zajmują się niewielkie farmy. Plantacje położone około 70 kilometrów od stolicy Katmandu (1500 m n.p.m.), u podnóża łańcucha Ganesh Himal nad rzeką Trisuli, zasilaną wodą z topniejącego w Himalajach śniegu.
To kawa ekologiczna - uprawy prowadzone bez nawozów sztucznych. Smak określany jako maślany z lekką nutą prażonych migdałów. Charakteryzuje się przyjemną, nienachalną kwasowością.
Kawa świeżo palona we własnej palarni.
Aeropress
Chemex
Cold Brew
Hario V60
Espresso Machine
Drip Coffee Maker
French Press
Aeropress
Chemex
Cold Brew
Hario V60
Espresso Machine
Drip Coffee Maker
French Press