Kawa specialty od palarni Pożegnanie z Afryką z Indonezja0
Indonezja, Brak danych
Kawa Kopi Luwak to najbardziej ekskluzywna i najdroższa kawa na świecie - jeden z najrzadszych rodzajów z południowo-wschodniej Azji. Indonezyjska kawa cieszy się renomą ze względu na nietypową i pracochłonną metodę pozyskiwania.
Powstaje z ziaren przetworzonych przez dziko żyjące cywety (łaskuny) zamieszkujące tropikalne lasy Indonezji. Zwierzęta te są smakoszy owoców kawowca - wybierają wyłącznie najdorodniejsze i najbardziej dojrzałe, które zjadają podczas nocnych łowów. Miąższ zostaje strawiony, natomiast ziarno po lekkim nadtrawieniu i fermentacji przechodzi przez przewód pokarmowy i jest wydalane.
Tak przetworzone ziarna zbierane są ręcznie, czyszczone oraz suszone. Nazwa: kopi (kawa po indonezyjsku) + luwak (lokalne określenie cywety).
Po wypaleniu charakteryzuje się bogatym i aksamitnym smakiem z nutami czekolady i karmelu. Dzięki lekkiemu nadtrawieniu i fermentacji ziarno pozbawione jest goryczy, zachwyca jedwabistością.
Prawdziwa Kopi Luwak to 100% arabica z dzikich zbiorów z certyfikatem autentyczności.
Palarnia
Pożegnanie z AfrykąWysokość uprawy
Brak danych
Obróbka
Brak danych
Odmiana
Brak danych
Stopień palenia
Średnie palenie