Kawa specialty od palarni Pożegnanie z Afryką z Kenia0
Kenia, Kiringyaga
Kawa Kenia Karumandi AA Washed pochodzi z kraju kojarzącego się z autorką książki "Pożegnanie z Afryką". To ziarna w klasycznym kenijskim stylu, upalane na jasny sposób, szczególnie polecane do parzenia metodami przelewowymi.
Farma Karumandi otwarta w 1961 roku, nazwana na cześć kretów powszechnych w tym obszarze. Znajduje się w drodze do zamku Kamweti, w którym zatrzymała się królowa Anglii przed uzyskaniem przez Kenię niepodległości w 1963 roku.
Karumandi wraz z 12 innymi plantacjami tworzy spółdzielnię Baragwi, operującą w regionie Kiringyaga na stokach góry Mount Kenya. W przetwórni kawa myta świeżą wodą z rzeki i suszona na słońcu na podniesionych stołach. Proces recyklingu ponownie wykorzystuje wodę, znacznie zmniejszając jej zużycie.
Uprawa na wysokości 1560-1680 m n.p.m. z odmian SL28, SL34, Batian. Profil smakowy obejmuje cytrusy, imbir, kakao i delikatne kwiaty.
Palarnia
Pożegnanie z AfrykąWysokość uprawy
1560-1680 m n.p.m.
Obróbka
Washed
Odmiana
SL28, SL34, Batian
Stopień palenia
Jasne palenie