Kawa specialty od palarni Pożegnanie z Afryką z Jamajka0
Jamajka, Blue Mountain
Kawa Jamajka Blue Mountain to jedna z najlepszych i najdroższych kaw na świecie. Może pochwalić się bogatą tradycją - pierwsze drzewko kawowe zostało sprowadzone na Jamajkę przez Sir Nicholasa Lawesa w 1728 roku.
W wyniku wieloletnich eksperymentów związanych z uprawą kawy na Jamajce wyselekcjonowane zostały tereny, na których kultury osiągają najwyższy poziom jakości. To z tych terenów pochodzi prawdziwa kawa Jamaica Blue Mountain.
O wyjątkowości świadczy stosunkowo niewielka roczna produkcja - około 1000 ton (dla porównania: stanowi zaledwie 0,1% rocznej produkcji Kolumbii).
Ekskluzywna kawa pozyskiwana obróbką mokrą - złożony, kilkuetapowy proces z użyciem wody, w którym ziarna pozbawiane są łupin i miąższu, częściowo fermentowane, następnie opłukiwane i suszone do uzyskania wilgotności 10-14%.
Smak jest zrównoważony, pełny, owocowo-korzenny. Charakteryzuje się wyraźnie wyczuwalnym, intensywnym aromatem kojarzącym się z mleczną czekoladą i likierem wiśniowym.
Kawa z certyfikatem oryginalności potwierdzającym uprawę w legalnych, certyfikowanych plantacjach. Ziarna starannie selekcjonowane ręcznie, jakość rygorystycznie monitorowana przez Coffee Industry Board z Kingston. Oryginalna Blue Mountain pakowana do beczek z certyfikatem autentyczności.
Palarnia
Pożegnanie z AfrykąWysokość uprawy
Brak danych
Obróbka
Brak danych
Odmiana
Brak danych
Stopień palenia
Średnie palenie