Etiopia, Pożegnanie z Afryką
Palarnia
Pożegnanie z AfrykąWysokość uprawy
Brak danych
Obróbka
Brak danych
Odmiana
Brak danych
Stopień palenia
Brak danych
Kawa Etiopia Sidamo to znana na całym świecie etiopska arabika, ceniona za złożony i niejednoznaczny smak oraz aromat. Region Sidamo to lokalne zagłębie uprawy kawy - najwięcej etiopskich plantacji zlokalizowanych jest na jego terytorium.
Idealne warunki klimatyczne i żyzne gleby sprawiają, że uprawiane kawowce dają owoce najwyższej jakości. To 100% arabica ceniona za w pełni naturalny charakter - uprawy nie są zasilane nawozami sztucznymi ani pestycydami.
Smak charakteryzuje niezwykle złożony bukiet, nawet nieco zaskakujący podczas pierwszego spotkania. Jest lekko winny oraz owocowy, na finiszu urzeka nutami korzennymi. Niektórzy twierdzą, że budzi skojarzenia ze smakiem skruszałego bażanta. Wyczuwalny delikatny posmak miodu dodający szczypty słodyczy.
W aromacie dominują owoce cytrusowe, szczególnie pomarańcza oraz bergamota dodająca charakteru i wyrazistości. Kawa wypalana na bieżąco we własnej palarni.
Aeropress
Chemex
Cold Brew
Hario V60
Drip Coffee Maker
French Press
Moka Pot
Cezve
Aeropress
Chemex
Cold Brew
Hario V60
Drip Coffee Maker
French Press
Moka Pot
Cezve