Kawa specialty od palarni Pożegnanie z Afryką z Burundi0
Burundi, Kayanza, Afryka
Burundi Kiryama AA pochodzi z kraju położonego między Tanzanią i Kongo, który w ostatnich latach rozwinął doskonałe wysokogórskie uprawy arabiki. Charakteryzuje się pełnym body i średnią kwasowością - w smaku nuty świeżej cytryny, kakao i fig, na finiszu odrobina słodkich migdałów.
Kooperatywa Kiryama znajduje się w prowincji Kayanza i zrzesza około 4500 niewielkich farm, obrabiających swoje zbiory we wspólnie zarządzanej przetwórni Kiryama Washing Station. Ich kawa uważana jest za jedną z najlepszych w regionie, co potwierdzają nagrody w lokalnych edycjach konkursów Cup of Excellence.
Uprawa na wysokości 1600-1760 m n.p.m. bez ocieniania. Tradycyjnie uprawiane odmiany z rodziny Bourbon. Klasyfikacja AA oznacza duże ziarna najwyższej jakości.
Całkowita prywatyzacja sektora kawowego w ciągu ostatnich dwudziestu lat pozwoliła na powstanie farm skupiających się na kawie klasy specialty. Dziś kawa jest najważniejszym produktem eksportowym Burundi. Ze względu na wyjątkowość dostępne są ograniczone zapasy.
Palarnia
Pożegnanie z AfrykąWysokość uprawy
1600 - 1760 m n.p.m.
Obróbka
Washed
Odmiana
Bourbon
Stopień palenia
Jasne palenie