Kawa specialty od palarni Bracia Ziółkowscy z Etiopia
Etiopia, Yirgacheffe, Chelbesa
Etiopia Danche #3 pochodzi z kawowej miejscowości Chelbesa w regionie Yirgacheffe, z stacji obróbki Danche położonej na wysokości 2000-2300 m n.p.m.
Kawa produkowana przez około 400 małych gospodarstw prowadzących jedno- lub dwuhektarowe farmy. Stacja specjalizuje się w mokrej obróbce z wykorzystaniem tradycyjnego depulpera Agaarde.
Proces rozpoczyna się od ręcznego zbioru i sortowania wiśni, następnie fermentacja trwa średnio 72 godziny (może wydłużyć się do 4 dni). Ziarna są sortowane w kanałach wodnych według gęstości, a pergamin suszy się na łożach przez 8-20 dni.
Profil smakowy: słodka, owocowa i ziołowa. Charakteryzuje się soczystością i rześkością typową dla nowych zbiorów z Afryki Wschodniej. Tradycyjnie kawy z tego regionu sprzedawane były jako Yirgacheffe, ale Chelbesa wyróżnia się wyjątkowymi profilami smakowymi.
Palarnia
Bracia ZiółkowscyWysokość uprawy
2000-2300 m n.p.m.
Obróbka
Washed
Odmiana
Heirloom
Stopień palenia
Jasne palenie
Ocena SCA
86.5
Brak rekomendowanych metod parzenia.
Brak rekomendowanych metod parzenia.