Etiopia, HAYB Speciality Coffee
Palarnia
HAYB Speciality CoffeeWysokość uprawy
1900 m n.p.m.
Obróbka
Anaerobic Natural
Odmiana
Heirloom
Stopień palenia
Brak danych
Ocena SCA
87
Etiopska kawa specialty z regionu Guji, uprawiana na wysokości 1900 metrów z tradycyjnych odmian Heirloom. Przechodzi innowacyjny proces Anaerobic Natural.
Charakteryzuje się schludnością i solidnością. Po zbiorach wiśnie trafiają na 48 godzin do zamkniętych pojemników, następnie są suszone jak tradycyjny natural. Rezultatem jest klasyczna etiopska kawa o lekkim, świeżym charakterze.
Profil sensoryczny przypomina świeże pranie suszone na podwórku - lekki, świeży i czysty. Dominują nuty białej herbaty z akcentami brzoskwini i arbuza. Delikatne smaki tworzą harmonijną kompozycję idealną dla miłośników subtelnych, kwiatowych profili.
Kawa otrzymała 87 punktów Q score i należy do serii Speciality Single Origin.
Profil opracowany przez Dawida Zadarę, Head Roastera palarni HAYB Speciality Coffee.
Aeropress
Chemex
Clever Dripper
Drip Coffee Maker
Hario V60
SoftBrew
Aeropress
Chemex
Clever Dripper
Drip Coffee Maker
Hario V60
SoftBrew