Kawa specialty od palarni HAYB Speciality Coffee z Etiopia0
Etiopia, Guji
Etiopska kawa specialty z regionu Guji, uprawiana na wysokości 1900 metrów z tradycyjnych odmian Heirloom. Przechodzi innowacyjny proces Anaerobic Natural.
Charakteryzuje się schludnością i solidnością. Po zbiorach wiśnie trafiają na 48 godzin do zamkniętych pojemników, następnie są suszone jak tradycyjny natural. Rezultatem jest klasyczna etiopska kawa o lekkim, świeżym charakterze.
Profil sensoryczny przypomina świeże pranie suszone na podwórku - lekki, świeży i czysty. Dominują nuty białej herbaty z akcentami brzoskwini i arbuza. Delikatne smaki tworzą harmonijną kompozycję idealną dla miłośników subtelnych, kwiatowych profili.
Kawa otrzymała 87 punktów Q score i należy do serii Speciality Single Origin.
Profil opracowany przez Dawida Zadarę, Head Roastera palarni HAYB Speciality Coffee.
Palarnia
HAYB Speciality CoffeeWysokość uprawy
1900 m n.p.m.
Obróbka
Anaerobic Natural
Odmiana
Heirloom
Stopień palenia
Brak danych
Ocena SCA
87