Kawa specialty od palarni HAYB Speciality Coffee z Salwador0
Salwador, Usulután
El Salvador Los Pirineos SL 28 z regionu Usulután na wysokości 1400 m n.p.m. z odmiany SL28. Obróbka Black Honey.
Los Pirineos? Tak, kochamy. Jeszcze jeden lot, proszę! HAYB kocha kawy z Los Pirineos i zarządzającego farmą Diego Baronę całuje po rączkach za wybitne kawki.
Udało się dostać jeszcze jeden lot - tym razem w obróbce Black Honey. Ciekawostka polega na tym, że obróbce podległo ziarno z odmiany SL 28. Czyli kenijskiego klasyka. Gdzie Kenia, gdzie Salwador?!
Jak na afrykańską odmianę przystało, mamy tu moc soczystości z dodatkowo podkręconą słodyczą, która udało się uzyskać dzięki słodkiej obróbce. Po umyciu ziarna fermentowały beztlenowo w beczkach aż przez 72 godziny i to czuć. Po procesie fermentacji kawę przeniesiono do zacienionych suszarni, gdzie suszono ją razem z miąższem przez 45–50 dni.
Gdyby ta kawa była instrumentem, to była by idealnie nagłośnioną stopą na dobrym koncercie. Punch, soczystość, pełnia wrażeń. Wsłuchaj się!
Q score: 87. Za opisem stoi Dawid Zadara, Head Roaster palarni HAYB.
Palarnia
HAYB Speciality CoffeeWysokość uprawy
1400 m n.p.m.
Obróbka
Black Honey
Odmiana
SL28
Stopień palenia
Brak danych
Ocena SCA
87