Kawa specialty od palarni HAYB Speciality Coffee z Salwador0
Salwador, Ilamatepec
El Salvador El Cocal z regionu Ilamatepec na wysokości 1250-1300 m n.p.m. z odmian Bourbon i Pacas. Obróbka Anaerobic Natural 72h.
Ta farma produkuje kawę jakości specialty od 30 lat. Obecnie zarządza nią już czwarte pokolenie! Żeby zajmować się czymś z taką konsekwencją w takim państwie jak Salwador, trzeba to robić z wiary i miłości - tak usłyszał Dawid Zadara od jednego z tamtejszych producentów na kopenhaskim World of Coffee. I faktycznie - jest wiele miłości w tym ziarnie.
Dbałość o szczegół i końcowy efekt - czyli to, że komuś zależy, czuć w każdym łyku naparu. Niezmiernie fajny profil sensoryczny. Bardzo słodki napar, ale z rumowym twistem, z domieszką suszonych owoców.
Taka kawowa kawa! Jeżeli masz ochotę na trochę klasyki, to już nie musisz dłużej szukać.
Q score: 86.5. Za opisem stoi Dawid Zadara, Head Roaster palarni HAYB.
Palarnia
HAYB Speciality CoffeeWysokość uprawy
1250-1300 m n.p.m.
Obróbka
Anaerobic Natural
Odmiana
Bourbon, Pacas
Stopień palenia
Brak danych
Ocena SCA
86.5