Kawa specialty od palarni HAYB Speciality Coffee z Kostaryka0
Kostaryka, Turrialba
Costa Rica Aquiares Thermic Fermentation z regionu Turrialba na wysokości 1200 m n.p.m. z odmiany Mariana. Obróbka Thermic Fermentation.
Aquiares to nie tylko farma - to żywa definicja tego, jak robić rzeczy dobrze. Z odwagą, z głową i z myślą nie tylko o plonach, ale o ludziach. Ich kawa to nie tylko smak, to manifest: zrównoważenie, równość i innowacja mogą iść w parze.
W roli głównej: Mariana - hybryda F1, bliska kuzynka słynnej Starmayi. Powstała z połączenia IAPAR 59 i etiopskiej odmiany z naturalną bezpłodnością męską (brzmi jak telenowela genetyczna). To jedna z pierwszych hybryd F1, którą da się rozmnażać z nasion - a nie tylko w laboratoriach. Roślina z charakterem.
Ten lot przeszedł przez fermentację termiczną - czyli kawowe spa z sauną w wersji hard. Dojrzałe wiśnie zamyka się w szczelnych workach, które trafiają do szklarni. Tam słońce robi swoje: temperatura rośnie, a wewnątrz zachodzi anoksyczna fermentacja z udziałem bakterii ciepłolubnych. Całość trwa minimum trzy dni, po czym wiśnie suszą się na słońcu przez 15 dni. Na koniec - trzy miesiące leżakowania w zamkniętych workach. Kawowa wersja slow life.
Q score: 87. Za opisem stoi Dawid Zadara, Head Roaster palarni HAYB.
Palarnia
HAYB Speciality CoffeeWysokość uprawy
1200 m n.p.m.
Obróbka
Thermic Fermentation
Odmiana
Mariana
Stopień palenia
Brak danych
Ocena SCA
87