Kolumbia, HAYB Speciality Coffee
Palarnia
HAYB Speciality CoffeeWysokość uprawy
1600-2000 m n.p.m.
Obróbka
Anaerobic Fermentation
Odmiana
Bourbon Aji
Stopień palenia
Brak danych
Ocena SCA
87
Kolumbijska kawa specialty z farmy Las Hortensias w regionie Palmito-Bruselas, uprawiana na wysokości 1600-2000 metrów. Pochodzi z rzadkiej odmiany Bourbon Aji kultywowanej przez Luisa Fernanda Nieto Zárate.
Kawa przechodzi innowacyjny proces Anaerobic Washed. Rozpoczyna się 24-godzinną fermentacją całych owoców w workach plastikowych. Następnie ziarna fermentują przez 80 godzin w szczelnych pojemnikach z zaworami, po czym są myte i suszone przez 20 dni.
Luis Fernando, wcześniej szef kuchni, wykorzystuje kulinarne doświadczenie w eksperymentach fermentacyjnych. Rezultatem jest złożony profil smakowy z nutami hibiskusa, brązowego cukru i truskawki.
Kawa otrzymała 87 punktów Q score i należy do serii Speciality Single Origin. Idealna dla miłośników eksperymentalnych procesów i wyrazistych profili owocowych.
Profil opracowany przez Dawida Zadarę, Head Roastera palarni HAYB Speciality Coffee.
SoftBrew
Hario V60
Drip Coffee Maker
Clever Dripper
Chemex
Aeropress
SoftBrew
Hario V60
Drip Coffee Maker
Clever Dripper
Chemex
Aeropress