Kawa specialty od palarni HAYB Speciality Coffee z Kolumbia0
Kolumbia, Palmito, Bruselas
Kolumbijska kawa specialty z farmy Las Hortensias w regionie Palmito-Bruselas, uprawiana na wysokości 1600-2000 metrów. Pochodzi z rzadkiej odmiany Bourbon Aji kultywowanej przez Luisa Fernanda Nieto Zárate.
Kawa przechodzi innowacyjny proces Anaerobic Washed. Rozpoczyna się 24-godzinną fermentacją całych owoców w workach plastikowych. Następnie ziarna fermentują przez 80 godzin w szczelnych pojemnikach z zaworami, po czym są myte i suszone przez 20 dni.
Luis Fernando, wcześniej szef kuchni, wykorzystuje kulinarne doświadczenie w eksperymentach fermentacyjnych. Rezultatem jest złożony profil smakowy z nutami hibiskusa, brązowego cukru i truskawki.
Kawa otrzymała 87 punktów Q score i należy do serii Speciality Single Origin. Idealna dla miłośników eksperymentalnych procesów i wyrazistych profili owocowych.
Profil opracowany przez Dawida Zadarę, Head Roastera palarni HAYB Speciality Coffee.
Palarnia
HAYB Speciality CoffeeWysokość uprawy
1600-2000 m n.p.m.
Obróbka
Anaerobic Fermentation
Odmiana
Bourbon Aji
Stopień palenia
Brak danych
Ocena SCA
87