Kawa specialty od palarni HAYB Speciality Coffee z Kolumbia0
Kolumbia, Palmito, Bruselas
Colombia Las Hortensias z regionu Palmito, Bruselas uprawiana na wysokości 1600-2000 m n.p.m. z odmiany Bourbon Aji. Kawa urosła pod okiem Luisa Fernanda Nieto Zárate, która zanim zajęła się farmą była szefową kuchni. Stąd chęć do eksperymentowania z procesem fermentacji.
Proces Anaerobic Washed rozpoczyna się fermentacją całych owoców w plastikowych workach przez 24 godziny. Następnie miąższ jest usuwany, a ziarna umieszczane w plastikowych pojemnikach wyposażonych w zawory, które umożliwiają ulotnienie się gazów. W tych pojemnikach kawa fermentowana przez 80 godzin.
Po zakończeniu fermentacji ziarna przechodzą proces mycia, podczas którego pozostały miąższ jest usuwany. Na koniec kawa suszona na słońcu w tradycyjnej suszarni przez 20 dni.
Q score: 87. Za opisem stoi Dawid Zadara, Head Roaster palarni HAYB.
Palarnia
HAYB Speciality CoffeeWysokość uprawy
1600-2000 m n.p.m.
Obróbka
Anaerobic Washed
Odmiana
Bourbon Aji
Stopień palenia
Brak danych
Ocena SCA
87