Kolumbia, Blue Drop
Palarnia
Blue DropWysokość uprawy
1300 m n.p.m. (region 1300-2500 m n.p.m.)
Obróbka
Washed, Natural
Odmiana
Typica, Caturra
Stopień palenia
Średnie palenie
Kawa z Kolumbii – kawa dobrej jakości o owocowo-kwiatowym profilu jest idealna dla miłośników kwaskowych i słodkich nut. Odpowiedni sposób wypalenia pozwala cieszyć się jej niezwykle słodkimi i soczystymi owocami zarówno w «czarnej» jak i w «białej» kawie. Aromat kwiatów uzupełniony został miodem i karmelową słodyczą. Kawiarka, French Press, «domowe» zaparzacze, jak i inne urządzenia do parzenia kawy otworzą ten bukiet.
Istnieje wiele hipotez jak kawa trafiła do Kolumbii - dane historyczne prowadzą nas do 1720 roku. Masowa dystrybucja i popyt na kawę dały impuls do rozpoczęcia własnej produkcji i już na początku XX wieku kawa kolumbijska zajmowała prawie 50% rynku eksportowego.
Juan Valdez – to słynny, fikcyjny „kolumbijski plantator". Jego postać pojawiła się w reklamie krajowej federacji kawy z Kolumbii w 1958 r. i jest popularna do dziś. Postać Juana Vadeza nadal pełni funkcję marketingową i reprezentuje kolumbijskich plantatorów. Dzięki niemu Kolumbia znalazła się w pierwszej piątce największych producentów kawy na świecie.
Kawa kolumbijska jest bogata w różnorodność smaków. Ciągnące, czekoladowo-orzechowe smaki kontrastują z lekkim, słodkim, kwiatowym oraz owocowym posmakiem. Wyjątkowy profil smaku kawy z Kolumbii można opisać w dwóch słowach – czysty i słodki.
Region Huila jest jednym z najciekawszych regionów przemysłu kawowego. Ponad 70 tysięcy rolników uprawia tam ponad 16 tysięcy hektarów ziemi na wysokości od 1300 do 2500 metrów nad poziomem morza. Górzysty teren jest niezwykle trudny i niebezpieczny w uprawie, ale wyniki są warte ryzyka. Jagody kawy dzięki odpowiednim warunkom klimatycznym pobierają maksymalną ilość naturalnego cukru produkowanego przez drzewko.
Cezve
Moka Pot
French Press
Espresso Machine
Cezve
Moka Pot
French Press
Espresso Machine