Sumatra, Coffee Hunter
Palarnia
Coffee HunterWysokość uprawy
1250 - 1600 m n.p.m.
Obróbka
Natural
Odmiana
S Lini, Caturra
Stopień palenia
Ciemne palenie
Sumatra Kerinci ESPRESSO to wyjątkowa kawa pochodzi ze środkowej Sumatry, z okolic góry Kerinci, która jest jednocześnie najwyższym wulkanem w kraju. Wzniesienie sięga aż 3800 m n.p.m. i jest częścią Parku Narodowego Seblat. Region ten jest domem dla bujnego tropikalnego lasu deszczowego oraz jest ostatnią twierdzą tygrysa sumatrzańskiego. Ziemia jest żyzna z wszelkimi dobrymi właściwościami gleby wulkanicznej i doskonała do upraw kawy.
Naszą kawę uprawiają rolnicy z kooperatywy Camintoran Cooperative. Jest to grupa producentów licząca w sumie 162 osoby. Ta konkretna mikropartia odmian S-Lini i Caturra została wyprodukowana przez rolników pochodzących z wiosek Jernih Jaya, Kersik Tuo, Gunung Tujuh i Lindung Jaya.
Kawa pochodzi z naturalnej obróbki i została ręcznie sortowana. Po wysuszeniu osiągnęła doskonałe właściwości sensoryczne, z ogromną słodyczą, owocowym tłem oraz rejestrami alkoholu przypominającymi rum lub czerwone wino.
Początki upraw kawowca w Indonezji sięgają XVII wieku, kiedy to kolonizujący ją Holendrzy ujrzeli możliwości na pomnożenie zysków z handlu ziarnem. Obecnie ten region znajduje się w gronie największych producentów kawy na świecie. Większość upraw jest prowadzona przez niewielkie gospodarstwa, których areał nie przekracza 2 ha.
Espresso Machine
French Press
Moka Pot
Cezve
Espresso Machine
French Press
Moka Pot
Cezve