Kawa specialty od palarni Coffee Hunter z Salwador
Salwador, Cordillera de Balsamo
Salvador Finca Marina Cumbre to kawa specialty z Salwadoru, którą wypaliliśmy z myślą o parzeniu w kawiarce, ekspresie ciśnieniowym lub french pressie. Jest to ziarno z klasycznej obróbki mytej, z plantacji Marina Cumbre w regionie Cordillera de Balsamo w Salwadorze.
Bardzo dobrze zbalansowany napar z tych ziarenek przywodzi na myśl smak karmelu, czarnej porzeczki oraz mlecznej czekolady. Świetnie się sprawdza jako baza pod klasyczne americano.
Cordillera de Balsamo znajduje się w zachodniej części kraju, kilkadziesiąt kilometrów na zachód od stolicy Salwadoru, w departamencie Sonsonate i La Libertad. Finca Marina Cumbre położona jest na szczycie pasma górskiego i posiada areał o powierzchni 30 ha plantacji kawy.
Plantacja jest domem dla trzech głównych odmian kawy: Bourbon, Pacamara i Icatu. Marina Cumbre sfokusowała się na produkcji kaw specialty i współpracuje z firmą Sociedad Cooperativa de Caficultores Siglo XXI w celu poprawy agronomii i techniki przetwarzania kawy.
Palarnia
Coffee HunterWysokość uprawy
1500 m n.p.m.
Obróbka
Washed
Odmiana
Red Bourbon
Stopień palenia
Średnie palenie
Espresso Machine
French Press
Moka Pot
Espresso Machine
French Press
Moka Pot