Rwanda, Coffee Hunter
Palarnia
Coffee HunterWysokość uprawy
1850 m n.p.m.
Obróbka
Natural Anaerobic
Odmiana
Brak danych
Stopień palenia
Jasne palenie
Rwanda Shyira Anaerobic - Kawy z Rwandy, które są poddawane kontrolowanej fermentacji beztlenowej zawsze wzbudzają nasze zainteresowanie. Zazwyczaj trafiamy na wyjątkowo ciekawie złożone profile sensoryczne a smak tych kaw często zaskakuje skojarzeniami do kompotowej owocowości, którą dodatkowo wzbogacają alkoholowe rejestry.
W tym wypadku nie jest inaczej. Nuty fermentowane znajdziecie tu głównie w aromacie natomiast w smaku dominują dobrze korespondujące ze sobą: kompot z leśnych owoców, czekolada oraz średnia kwasowość żółtych owoców. Body tej kawki jest jedwabiste i pełne.
Stacja mycia Shyira powstała w styczniu 2017 r. i potocznie jest nazywana "Little Baby". Shyira jest najmniejszą ze wszystkich stacji mycia, zarządzaną przez Evariste Hagumimana; jednak jest najwyżej położoną znaną stacją w Rwandzie, położoną na wysokości 1850 m n.p.m.
Warunki pogodowe, rodzaj gleby i tereny położone wysoko nad poziomem morza sprawiają, że CWS jest idealnym miejscem do przetwarzania i produkcji wysokiej jakości kawy.
Podczas jazdy do CWS, gdy dotrzesz na szczyt wzgórz Shyira, zobaczysz widok, który zapiera dech w piersiach - łańcuch wulkanów, pomiędzy pięknymi bestiami Rwandy, goryle górskie docierają do wodospadów cudownej rzeki Gicice.
Drip Coffee Maker
Chemex
Aeropress
Drip Coffee Maker
Chemex
Aeropress