Bardzo cieszymy się, że możemy dodać do naszej oferty kawę z Rwandy (region Rulindo). Ta myta odmiana Bourbon to doskonała kawa, w której odnajdziesz nuty smakowe róży, brzoskwini, czarnej herbaty i winogrona.
Rwanda to niewielki kraj położony w samym sercu Afryki, znany z oszałamiających naturalnych krajobrazów, żywej kultury i wyjątkowej kawy. Kraj ten stał się jednym z najlepszych producentów kawy na kontynencie afrykańskim, a jego wysokiej jakości ziarna są poszukiwane przez entuzjastów kawy na całym świecie.
Kawa ta jest produkowana przez spółdzielnię o nazwie KCRS, która została stworzona i zorganizowana przez Women of Rwanda, która koncentruje się na wzmacnianiu pozycji kobiet w przemyśle kawowym i promowaniu zrównoważonej, etycznej produkcji kawy. Kobieca spółdzielnia KCRS (Cooperative Coffee Rusiga Sector) i produkowana przez nią kawa to historia sukcesu społeczności, która tak bardzo ucierpiała na początku lat 90-tych. KCRS jest częścią odbudowy Rwandy po ludobójstwie.
Jej siedziba znajduje się w dystrykcie Rulindo w północnej Rwandzie, w regionie pochyłych gór i ogromnego jeziora. W 85% to kobiety przejęły prawo własności i zarządzanie nad plantacjami. Produkcja kawy w Rwandzie jest istotną częścią gospodarki kraju, a organizacja KCRS Women's Growers Organization odgrywa kluczową rolę w tej branży.
Organizacja jest zaangażowana w promowanie zrównoważonych praktyk rolniczych, które chronią środowisko i promują długoterminową kondycję przemysłu kawowego. KCRS współpracuje ze swoimi członkami, aby zapewnić, że stosują oni najlepsze możliwe techniki uprawy ziaren kawy, w tym nawozy organiczne, uprawę kawy w cieniu i stosowanie skutecznych strategii zwalczania szkodników. Poprawiając jakość kawy, kobiety zrzeszone w organizacji mogą uzyskać wyższe ceny za swoje ziarna, co pomaga zwiększyć ich dochody i poprawić standard życia.