Kawa specialty od palarni Blue Drop z Meksyk
Meksyk, Pico de Orizaba
Bezkofeinowa kawa, która dzięki w pełni naturalnemu procesowi dekofeinizacji nadal zachowuje swoje pełne właściwości sensoryczne – wyczuwalne nuty pomelo, mlecznej czekolady, orzechów i tytoniu.
Kawa poddana naturalnej dekofeinizacji, w której wykorzystywana jest woda ze słynnego staro-wulkanu, a tym samym najwyższego szczytu Meksyku – Pico the Orizaba – czyli Szczytu nad Grającą wodą. Szczyt ten jest przykryty białą czapą lodowca, który pokrywa go już od wysokości 4000 m w górę, aż do wierzchołka umiejscowionego 5636 metrów n.p.m. i góruje nad Parkiem Narodowym Przełomu Rio Blanco.
Ze strumieni wyciekających spod lodowca i spływających do Rio Blanco pobierana jest woda, która służy do jednego z dwóch nowoczesnych procesów dekofeinizacji kawy. Proces ten, opatentowany przez firmę DESCAMEX, otrzymał nazwę MOUNTAIN WATER PROCESS.
Pierwszy etap dekofeinizacji: lodowcowa woda, spływająca z wulkanu, jest podstawą do przeprowadzenia procesu. Czysta – bez fizycznych i chemicznych zanieczyszczeń, zostaje nasycona związkami mineralnymi występującymi w kawie. Poprzedza się go badaniami w laboratorium partii dostarczonej „zielonej kawy". Wyniki tych badań pozwalają na odpowiednie nasycenie wody konkretnymi związkami mineralnymi w odpowiednim stężeniu.
Drugi etap: Partię kawy przesypuje się do odpowiedniego zbiornika i tam powoli nasącza wodą aby zwiększyć absorpcję oraz zmiękczyć ułatwiając wypłukiwanie związków. Następuje proces wypłukiwania kofeiny, jednak ziarna wchłaniają jednocześnie z wody utracone wraz z kofeiną związki. W wyniku takiego procesu 99,9% kofeiny jest wypłukiwane z ziarna. Jednocześnie pozostałe związki mineralne pozostają na miejscu.
Trzeci etap to suszenie, które przebiega w trzech fazach: naturalne suszenie w owalnych tankach, suszenie w płaskich wibrujących tankach w temperaturze 60 stopni przez ok 4 godziny, a następnie ponowne suszenie w stacjonarnym pionowym zbiorniku. Na koniec przechodzi proces polerowania i ponownych analiz laboratoryjnych.
Palarnia
Blue DropWysokość uprawy
1350 m n.p.m.
Obróbka
Washed, Mountain Water
Odmiana
Typica, Bourbon
Stopień palenia
Średnie palenie
Cezve
Moka Pot
French Press
Espresso Machine
Cezve
Moka Pot
French Press
Espresso Machine