Burundi, Coffee Hunter
Palarnia
Coffee HunterWysokość uprawy
1500 - 1700 m n.p.m.
Obróbka
Natural Anaerobic
Odmiana
Red Bourbon
Stopień palenia
Jasne palenie
KYOTO Burundi KARAMBO Anaerobic to już drugie podejście do tej wspaniałej kawy z Burundi. To niby klasyczny anaerobic, po którym spodziewasz się typowych rejestrów fermentacyjnych, a jednak ta kawa bardzo czysta i klarowna w smaku jak doskonały natural. Warto spróbować bo ekipa stacji obróbki Karambo zna się na rzeczy i wie jak nie przesadzić z fermentacją.
Ziarno to klasyczny Red Bourbon - odmiana bardzo dobrze znana w Burundi czy Rwandzie, gdzie warunki do jej uprawy są doskonałe. W tym przypadku kawa uprawiana w różnych gospodarstwach na wysokościach od 1500 do 1700 m n.p.m.
Po zbiorach ziarno jest dostarczane do stacji obróbki "Karambo", gdzie podlega ocenie i selekcji. Część z najlepszych owoców jest przeznaczana do eksperymentalnej obróbki fermentacją beztlenową w specjalnych, metalowych i szczelnie zamkniętych zbiornikach. Skutek jest taki, że dziś możemy pochwalić się arcyaromatycznym ziarnem ze świetnie zbalansowanym profilem sensorycznym!
Drip Coffee Maker
Chemex
Aeropress
Drip Coffee Maker
Chemex
Aeropress