Kenia, Coffee Hunter
Palarnia
Coffee HunterWysokość uprawy
1500 - 2100 m n.p.m.
Obróbka
Washed
Odmiana
SL-24, SL-28, Ruiru 11, Batian, K7
Stopień palenia
Jasne palenie
KENYA KIRINYAGA KAWA SPECIALTY - Kenia to zdecydowanie destynacja owocowych rejestrów w kawowej sensoryce. Głębokość smaku ciężko pomylić z kawami z innych regionów Świata. Umiarkowany klimat i żyzna, wulkaniczna gleba a także uprawy wysokogórskie powodują, że kawa z Kenii to jedna z najbardziej aromatycznych i wyrazistych kaw na świecie.
Przed Wami starannie wyselekcjonowane partie odmian botanicznych SL-24, SL-28, Ruiru 11, Batian i K7 uprawianych na bogatych glebach wulkanicznych Kirinyaga i Kiambu. Kiedy wiśnie kawowe są czerwone i dojrzałe, wcześnie rano są zbierane ręcznie do wiader i przewożone do młyna. Następnie są dokładnie sortowane i odpowiednio usuwane z miąższu.
Po fermentacji kawę myje się czystą wodą i suszy w afrykańskim słońcu na rozwieszonych nad ziemią płótnach, aż do osiągnięcia optymalnego poziomu wilgotności, około 12%. Dzieje się to dwa razy w roku, przy czym główny zbiór przypada na okres od października do grudnia, a wczesny zbiór od kwietnia do lipca.
Wyczujecie w niej smak rabarbaru, czarnych porzeczek oraz mlecznej czekolady. Aromat jest głęboki, dobra cielistość, zdecydowana kwasowość. Raczej nie wyczujecie w tej kawie goryczy. Przez wielu koneserów polecana jako najlepsza z kaw!
Drip Coffee Maker
Chemex
Aeropress
Drip Coffee Maker
Chemex
Aeropress