Kawa specialty od palarni Blue Drop z Indonezja
Indonezja, Temanggung, Central Java
Kawa single origin Robusta – pochodzi z Indonezji z regionu Temanggung, jest to nietypowa Robusta myta – washed – jej wyjątkowość wynika z zastosowania rzadkiej metody obróbki kawy, która usuwa z ziaren niekorzystne cierpkie smaki. Nieszablonowy smak kawy tego rodzaju można scharakteryzować jako jedwabisty, korzenny (przyprawowy) z wyrazistą nutą mlecznej czekolady. Kawa ma charakterystyczny dla robusty intensywny i trwały aromat, jednak posiada również miękki i łagodny smak, który zaskoczy i oczaruje nawet wielkich znawców kawy.
Początki upraw drzew kawowych w Indonezji sięgają przełomu XVII i XVIII wieku. Przez długi czas, do połowy XIX wieku, Indonezja uprawiała w większości kawę odmiany Arabica. Niestety, krzewy były trawione przez tak zwaną „rdzę kawową" powodowaną przez szkodliwego grzyba. Zmusiło to farmerów do zmian, i rozpoczęcia upraw odpornej na choroby odmiany – Canephora (Robusta).
Nasza Robusta Baron pochodzi z plantacji Took Bandung Estate, która została założona przez niemiecką i holenderską rodzinę na początku XIX wieku. Farma znajduje się w obszarze uprawy kawy w centralnej Jawie Środkowej - region Temanggung.
Palarnia
Blue DropWysokość uprawy
800 m n.p.m.
Obróbka
Washed, Natural
Odmiana
Canephora
Stopień palenia
Średnie palenie
Cezve
Moka Pot
French Press
Espresso Machine
Cezve
Moka Pot
French Press
Espresso Machine