Indie, Montanha Verde
Palarnia
Montanha VerdeWysokość uprawy
1.000 – 1.800 m n.p.m.
Obróbka
Monsooned, Washed
Odmiana
Brak danych
Stopień palenia
Średnie palenie
India Monsooned Malabar AA - Kawa wyjątkowa ze względu na metodę obróbki.
Jedna z nielicznych kaw, która po zebraniu poddawana jest procesowi monsunowania. Najpierw jest ręcznie zbierana, a następnie poddawana działaniu powietrza o bardzo dużej wilgotności w porze monsunowej, co nadaje kawie indywidualny smak. Wzięło się to z tego, że w dawnych czasach gdy transport zajmował znacznie więcej czasu niż obecnie kawa była w sposób naturalny poddawana działaniu powietrza o bardzo dużej wilgotności, przez co do Europy docierały ziarna o wyraźnie żółtej barwie. Z upływem lat, czas transportu się skracał, a odbiorcy w Europie skarżyli się na to, że kawa zatraciła swoje walory. Chcąc sprostać wymaganiom klientów, producenci kawy postanowili w porze monsunowej, przed wysłaniem kawy w świat poddać ją procesowi monsunowania wystawiając worki z kawą na działanie powietrza o bardzo dużej wilgotności.
Charakteryzuje się wysoką zawartością kofeiny, a w aromacie da się wyczuć nutę czekolady i tytoniu. Uprawiana w stanie Karnataka na wys. 1.000 – 1.800 m n.p.m. przy bardzo dużej wilgotności powietrza i temperaturze dochodzącej do 35°C. Wyraźnie wyczuwalna słodycz w połączeniu z ciekawym pikantnym posmakiem sprawiają, że od lat jest to jeden z naszych bestsellerów. Doskonale nadaje się jako popołudniowa kawa.
Espresso Machine
Moka Pot
Espresso Machine
Moka Pot