Peru, Blue Drop
Palarnia
Blue DropWysokość uprawy
1800 m n.p.m.
Obróbka
Washed, Natural
Odmiana
Geisha
Stopień palenia
Jasne palenie
Kawa ta pochodzi z plantacji Carlomana Carranzy, która znajduje się w miejscowości Gracias a Dios, w departamencie Amazonas, wysoko w peruwiańskiej prowincji Cajamarca.
Oprócz uprawy i produkcji kawy Carloman zajmuje się również hodowlą bydła. Nazwa gospodarstwa, Guardian del Bosque, oznacza „strażnika lasu" i została uznana za taką, ponieważ Carloman chroni część swojej ziemi jako rodzime lasy w celu zachowania flory i fauny.
Najtrudniejszym wyzwaniem tego rejonu są ulewne deszcze, które na stromych zboczach mogą powodować osunięcia ziemi. Strategiczne sadzenie i uprawa międzyplonów pomagają złagodzić te zagrożenia.
Konsekwentne „selektywne" przycinanie drzew ma na celu utrzymanie jakości plonu i jego zwiększenie. Rolnicy pracują w 15-letnich rotacjach, skupiając się na każdej odmianie indywidualnie. Kiedy roślina osiągnie koniec swojego 15-letniego cyklu życia, zostaje radykalnie przycięta przy użyciu praktyki „Zoqueo". W ten sposób drzewo przycina się do pnia zaledwie 30 centymetrów od ziemi, stymulując pojawienie się nowego wzrostu.
Zbiory Carlomana trwają od maja do października. Produkcja zaczyna się od selektywnego ręcznego zbierania owoców, zanim zostaną zanurzone w chłodnej, czystej wodzie w celu usunięcia tych o niskiej gęstości. Po umyciu i posortowaniu owoce zostawiane są w zbiorniku, aż do całkowitego odsączenia. Następnie trwa fermentacja przez dodatkowe 72 godziny w celu rozbicia miąższu.
Potem kawa suszona jest na słońcu, gdzie leżakuje do czasu, aż zawartość wilgoci osiągnie 11%, co może zająć od 20 do 25 dni. Kawa jest ostrożnie poruszana co dwie godziny przez 4 dni, a następnie co 4 godziny, aż do całkowitego wyschnięcia.
Cezve
Moka Pot
Chemex
French Press
Aeropress
Hario V60
Drip Coffee Maker
Cezve
Moka Pot
Chemex
French Press
Aeropress
Hario V60
Drip Coffee Maker