Kolumbia, Blue Drop
Palarnia
Blue DropWysokość uprawy
1730 m n.p.m.
Obróbka
Natural
Odmiana
Geisha
Stopień palenia
Jasne palenie
Geisha Reinaldo Lopez to prawdziwa perełka dla miłośników kawy speciality.
Jest to kawa o intensywnym smaku. Wyczuwalne są w niej nuty kwiatowe (jaśmin) oraz owocowe (marakuja, wiśnia) wzbogacone słodyczą cukru trzcinowego. Spożywaniu tej kawy towarzyszy długi i zaskakujący posmak.
Reinaldo Lopez całe swoje życie poświęcił uprawie kawy. Razem z żoną i czwórką dzieci prowadzi rodzinne gospodarstwo kawowe. Plantacja Providencia znajduje się na wysokości 1740 m n.p.m. Na obszarze 4 hektarów obecnie rośnie 15 000 krzewów kawowca odmian takich jak: geisha, caturra amarillo, caturra rojo, F6, pink bourbon i castillo tambo.
Panujące tam optymalne warunki do uprawy kawy powodują, że ziarno pochodzące z tego rejonu jest najwyższej jakości. Dzięki położeniu geograficznemu oraz warunkom klimatycznym kawa wymaga upływu długiego czasu, aby dojrzeć. Dzięki temu powolnemu procesowi, każde ziarno posiada wyjątkowe aromaty i zapachy. Kiedy owoce kawowca w pełni dojrzeją, są zbierane i przetwarzane w ciągu 5 godzin od zbioru. Proces fermentacji trwa od 48 do 72 godzin i po tym czasie Geisha umieszczana jest na stołach afrykańskich, gdzie suszy się na słońcu przez kolejne 20-24 dni.
W ciągu 5 lat członkostwa w CADEFIHUILA Reinaldo Lopez otrzymał certyfikaty Fairtrade i CP. Dla Reinalda ochrona środowiska to kwestia fundamentalna. Pozostałości po kawie wykorzystywane są do produkcji kompostu używanego do nawożenia innych upraw.
Cezve
Moka Pot
Chemex
French Press
Aeropress
Hario V60
Drip Coffee Maker
SoftBrew
Cezve
Moka Pot
Chemex
French Press
Aeropress
Hario V60
Drip Coffee Maker
SoftBrew