Geisha Reinaldo Lopez to prawdziwa perełka dla miłośników kawy speciality.
Jest to kawa o intensywnym smaku. Wyczuwalne są w niej nuty kwiatowe (jaśmin) oraz owocowe (marakuja, wiśnia) wzbogacone słodyczą cukru trzcinowego. Spożywaniu tej kawy towarzyszy długi i zaskakujący posmak.
Reinaldo Lopez całe swoje życie poświęcił uprawie kawy. Razem z żoną i czwórką dzieci prowadzi rodzinne gospodarstwo kawowe. Plantacja Providencia znajduje się na wysokości 1740 m n.p.m. Na obszarze 4 hektarów obecnie rośnie 15 000 krzewów kawowca odmian takich jak: geisha, caturra amarillo, caturra rojo, F6, pink bourbon i castillo tambo.
Panujące tam optymalne warunki do uprawy kawy powodują, że ziarno pochodzące z tego rejonu jest najwyższej jakości. Dzięki położeniu geograficznemu oraz warunkom klimatycznym kawa wymaga upływu długiego czasu, aby dojrzeć. Dzięki temu powolnemu procesowi, każde ziarno posiada wyjątkowe aromaty i zapachy. Kiedy owoce kawowca w pełni dojrzeją, są zbierane i przetwarzane w ciągu 5 godzin od zbioru. Proces fermentacji trwa od 48 do 72 godzin i po tym czasie Geisha umieszczana jest na stołach afrykańskich, gdzie suszy się na słońcu przez kolejne 20-24 dni.
W ciągu 5 lat członkostwa w CADEFIHUILA Reinaldo Lopez otrzymał certyfikaty Fairtrade i CP. Dla Reinalda ochrona środowiska to kwestia fundamentalna. Pozostałości po kawie wykorzystywane są do produkcji kompostu używanego do nawożenia innych upraw.