Danilo Perez to młody producent kawy pracujący w różnych częściach regionu Huila w Kolumbii. Urodził się w rodzinie uprawiającej kawę i od najmłodszych lat był zaangażowany w proces jej produkcji. Obecnie jest on właścicielem i nadzorcą wielu plantacji, ściśle współpracuje z plantatorami w terenie, aby dopilnować prawidłowego zbioru i sortowania zebranych owoców.
Danilo Perez to producent, który specjalizuje się w egzotycznych nutach i ciekawych profilach oznaczających kawy uprawiane na jego plantacji La Cabana. Dzięki umiejętnemu połączeniu odmiany caturra, wysokości 1800 m n.p.m. i naturalnej metody obróbki ziaren, Danilo tworzy naprawdę spektakularne smaki. Należy jednak pamiętać, że nie są one skierowane do miłośników klasycznych smaków kawy, ale do tych, którzy cenią sobie wyjątkowe nuty i zawsze chętnie eksperymentują.
Kawa ta zbierana jest ręcznie, po to, aby do jej produkcji użyć tylko najbardziej dojrzałych owoców. Po oddzieleniu od miąższu (depulping) kawa poddawana jest procesowi fermentacji beztlenowej (anaerobic fermentation) trwającej 80 godzin w torbach typu grainpro. Po tym czasie kawa umieszczana jest na specjalnych "łóżkach afrykańskich", gdzie jest suszona, aż do momentu uzyskania odpowiedniego stopnia wilgotności.