Etiopia, Blue Drop
Palarnia
Blue DropWysokość uprawy
1900 - 2000 m n.p.m.
Obróbka
Washed, Natural
Odmiana
Heirloom
Stopień palenia
Jasne palenie
Ocena SCA
87.25
Plantacja Hambella(region Guji) znajduje się na obszarze Oromia, z którego pochodzi 65% upraw kawy w Etiopii. Plantacja została stworzona przez Muluemebet Emiru (pierwszą kobietę-pilota w Afryce), która po II wojnie światowej otrzymała ziemię uprawną porośniętą dzikimi kawowcami. Z pomocą swojego męża przekształciła ja w prywatną posiadłość kawową.
Obecnie plantacja kieruje Aman Adinew i firma METAD. Wcześniej Aman pracował jako dyrektor kontroli jakości w ECX, czyli Etiopskiej Giełdzie Towarowej. Był on odpowiedzialny za najnowocześniejsze i certyfikowane przez SCAA laboratorium kontroli jakości kawy na kontynencie. Gospodarstwo posiada certyfikat plantacji ekologicznej(Organic / UTZ) i zarządzane jest zgodnie z normami społecznymi, etycznymi i ekologicznymi. Kierowane jest obecnie przez firmę produkującą i eksportującą kawę z Etiopii METAD, która gromadzi lokalnych plantatorów kawy dbając o ich szkolenie w zakresie agronomii i przetwórstwa.
METAD wyróżnia się pozyskiwaniem i produkcją wyłącznie najlepszych kaw, które są zbierane, przetwarzane i eksportowane zgodnie z przejrzystymi, zrównoważonymi i identyfikowalnymi praktykami. Nasza kawa podczas specjalnej oceny SCA otrzymała od Q-graderów 87,25 na 100 możliwych punktów.
Filozofia i wizja METAD koncentruje się wokół unikalnego modelu „od ziarna do kubka" lub „od krzaka do zaparzenia". Plantacja dba o to, aby kawa była uprawiana i zbierana zgodnie z najwyższymi standardami jakości, a następnie oceniana w certyfikowanym laboratorium. Wizja grupy METAD chce, aby etiopska kawa cieszyła się uznaniem wyrafinowanych konsumentów na całym świecie, a czyniąc to, pomagała Etiopii osiągnąć światową rozpoznawalność marki, na jaką zasługują jej kawy.
Cezve
Moka Pot
Chemex
French Press
Aeropress
Hario V60
Drip Coffee Maker
SoftBrew
Cezve
Moka Pot
Chemex
French Press
Aeropress
Hario V60
Drip Coffee Maker
SoftBrew