Kawa specialty od palarni Coffee Hunter z Etiopia
Etiopia, Guji, Oromia
Jeśli rześkie, cytrusowo-czekoladowe przebudzenie jest tym co rajcuje w porannej kawce, to ziarno jest dla Ciebie. Jasno palona Ethiopia Guji z przeznaczeniem do alternatywnych metod parzenia kawy. Jej smak przywodzi na myśl cytryny, bergamotkę, jaśmin i brzoskwinię, o jedwabistym posmaku.
Guji jako region znacznie się różni od sąsiednich regionów Sidamo oraz Yirgacheffe. Zarówno charakterystyka warunków środowiskowych jak i kultura oraz tradycja są odrębną właściwością na tym obszarze.
Kawa jest nieodłączną częścią kultury Guji i właściwą sferą tradycji ludu Oromo zamieszkującego te tereny. Niektórzy historycy twierdzą, że ziarno kawowca towarzyszyło Oromom już w X wieku naszej ery. Co prawda kawa nie była używana jako napój. Surowe ziarna kawy mieszano z jadalnym tłuszczem lepiąc małe kulki. Stanowiły one mocną przekąskę energetyczną, którą stosowano podczas prac czy długich i trudnych podróży. Żując "kofeinowe kulki" ludzie zapobiegali zmęczeniu.
Każdy region dostarcza odrębnych wrażeń sensorycznych ze względu na różne warunki klimatyczne, charakterystykę upraw, procesy przetwarzania. Kawy z Guji na przestrzeni lat zyskały bardzo dobrą reputację dzięki swojej unikalności.
Palarnia
Coffee HunterWysokość uprawy
1500 - 2200 m n.p.m.
Obróbka
Washed
Odmiana
Brak danych
Stopień palenia
Jasne palenie
Drip Coffee Maker
Chemex
Aeropress
Drip Coffee Maker
Chemex
Aeropress