Kawa specialty od palarni Coffee Hunter z Rwanda
Rwanda, Southern Province
Rwanda Muteteli to kolejna kawa z serii Drippin All Day Everyday, którą dedykujemy alternatywnym metodom parzenia. To ziarno stanowi doskonały stosunek ceny do jakości. Świetnie zbalansowana kawa specialty z obróbki mytej, z punktacją na poziomie 86 pkt według SCA. Palona w jasnym profilu, z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kaw parzonych przelewowo. Idealna do dripa i chemexa.
Wybór tego ziarna do naszej serii nie był przypadkowy. Rwanda to kraj pełen różnorodności, bogaty w żyzne ziemie z bardzo dobrymi warunkami do upraw kaw wysokiej jakości. Stąd pochodzą jedne z najbardziej owocowych i złożonych sensorycznie kaw. To ziarno stanowi kwintesencję smaku rwandyjskich kaw, ponieważ jest mieszanką z trzech różnych regionów upraw:
Z ekologicznego regionu lasów górskich w zachodniej Rwandzie, w okolicach jeziora Kivu, tuż przy granicy z Kongo. Z północnych regionów Rwandy bogatych w gleby wulkaniczne i zielone wzgórza w dystrykcie Gicumbi. Z jednego z najbardziej zalesionych regionów kraju w części południowej, gdzie ziarno jest dostarczane przez wielu drobnych rolników do stacji obróbki Gitega Hills.
We wszystkich regionach kawa jest uprawiana na wysokościach od 1700 do 2200 m n.p.m. Czekaliśmy na kolejne zbiory, żeby móc ponownie mieć w ofercie te doskonałe ziarna. Smak i aromat tej kawy: żywa kwasowość cytryn, mleczna czekolada, pomarańcze, winogrona, mirabelki.
Rekomendacja parzenia: 6,5g/100ml, Drip V60 02, temp. wody: 95°C, 25 klik, czas parzenia: 3-4 min/600ml, woda: Kryształ Żywiecki.
Palarnia
Coffee HunterWysokość uprawy
1700-2200 m n.p.m.
Obróbka
Washed
Odmiana
Brak danych
Stopień palenia
Jasne palenie
Hario V60
Chemex
Aeropress
Hario V60
Chemex
Aeropress