Kenia, Coffee Hunter
Palarnia
Coffee HunterWysokość uprawy
1500 - 2100 m n.p.m.
Obróbka
Washed
Odmiana
SL-24, SL-28, Ruiru 11, Batian, K7
Stopień palenia
Jasne palenie
Ocena SCA
87
KENYA KIJANI KIBOKO to specialty kawa uprawiana na żyznych glebach wulkanicznych centralnej Kenii w regionie Kirinyaga. Jest to ziarno AA - największe dostępne, o rozmiarze ekranu 17/18,5.
Nazwa pochodzi od słów "Kijani" oznaczającego zielony i "Kiboko" oznaczającego hipopotama. Składa się ze starannie wyselekcjonowanych partii odmian SL-24, SL-28, Ruiru 11, Batian i K7 uprawianych na bogatych wulkanicznych glebach regionów Kirinyaga i Kiambu.
To klasyczna, myta Kenia z ostatnich zbiorów, charakteryzująca się żywą i cytrynową kwasowością, smakiem dzikich jagód, rabarbaru i suszonych pomidorów. Kawa jest aksamitna i krągła. Została oceniona w cuppingu na 87 punktów.
Drip Coffee Maker
Chemex
Aeropress
SoftBrew
Hario V60
Drip Coffee Maker
Chemex
Aeropress
SoftBrew
Hario V60